gäster

GÄSTER/FÖRELÄSARE

 

Jacques Cluzaud, Stephán Durand

Jacques Cluzaud är en fransk regissör mest känd för Flyttfåglar (2001) Oceaner (2009) Årstider (2015) och Skogsfolket (2016). På 1980-talet var han biträdande regissör till filmerna Vaudeville, Flagrant Desir, Indochine och Lumumba. Stephán Durand är ornitolog och var med och gjorde Flyttfåglar. Han har producerat naturfilmer ihop med Jacques Cluzaud i över 20 år.John Dickinson - regissör och dokumentärfilmare

John Dickinson är en prisbelönt argentisk regissör/producent av fiction och dokumentärfilm, till exempel ”Perros del Fin del Mundo” (2019) ”Dolores” (2016) och ”Destino Anunciado'”(2013).  Han har just avslutat en dramadokumentär om storskaliga rewidingprojekt i Patagonien.

John Dickinson har under långa perioder jobbat utomlands, först Frankrike, senare Venezuela, innan han kom tillbaka till Argentina 2004 och började göra egna filmer.

Mosspoeterna  - Titti Spaltro och Lars Larsen

Mosspoeterna Titti Spaltro och Lars Larsen har nyligen gett ut sin första diktsamling ”Naturens återkomst” (Fripress förlag). De föreläser och uppträder med egna och andras dikter och musik. De är stora beundrare av Wilhelm Ekelund, Hjalmar Ekström och romantikern John Keats.


Titti Spaltro och Lars Larsen berättar om det de ser och

upplever - med naturen som största inspirationskälla. De nuddar

ibland vid det fördolda och gör oss delaktiga . Vi blir påminda om livets verkliga värden - och om vikten att värna dem. Deras vision är en renässans för den klassiska lyriken , för det folkliga - och naturens återkomst. 


Jeff Gibbs - regissör, kompositör

Jeff Gibbs är filmskapare och musiker som startade sin karriär med att producera och skapa musiken till Bowling for Columbine (ihop med journalisten Michael Moore). Han fortsatte med att komponera musiken till Fahrenheit 9/11 and Capitalism: A Love Story. Han har även producerat filmen At the Edge of the World (2008). Hans dokumentär Planet of the Humans (2019) har varit mycket omdiskuterad och startade en rasande debatt om miljörörelsen.


 

 

Figurteaterkompaniet– Pia Holmquist och Hugo Catalino

Pia Holmquist och Hugo Catolino producerar, vid sidan om sitt arbete med barnteater, animerade kortfilmer för barn. Under miljöfilmfestivalen i Långban håller dom workshop för barn och unga mellan 10-20 år i att göra animerad film. Är du med på workshopen har du även chansen att vinna utmärkelsen "Guldhackan" 


Workshoppen är kostnadsfri och leds av Pia Holmquist och Hugo Catolino. Den startar lördag 21 augusti klockan 15.00. Klockan 17.30  visas det vinnande bidraget på Svens bio.


Alexander Baker - rewilding Lankälven

Alexander är glaciärguide och har studerat filosofi vid universitet i Paris och London. Han är en av de drivande i skapandet av besökscentret för hållbar natur-och kulturturism, interpretation och rewilding i Södra Hyttan (Hjulsjö). Alexander jobbar med naturvård både praktiskt i form av skötsel av naturreservat samt med återförvildningprojekt. 


Jan van Boeckel - filmare och forskare  

Holländsk dokumentärfilmare och professor i konst och hållbarhet med ett förflutet i Hjulsjöbygden. En av hans dokumentärer handlar om Arne Næss, en av grundarna till den så kallade djupa ekologin och därmed föregångare till Rewilding. En annan film porträtterar den franske filosofen Jacques Ellul. I Långban håller han ett föredrag om konstens roll i miljöarbetet:

The Trees Have Ears and the Field has Eyes - connecting to nature through art.


Jacques Cluzaud

John Dickinson

Titti Spaltro och Lars Larsen

Jeff Gibbs

Pia Holmquist och Hugo Catalino

                                                          Alexander Baker

                                                         Jan van Boeckel